Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Denksels
  • Tekentaal
  • Snippers
  • De volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt naar verwachting eind november/begin december
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Header Denksels Definitief

Waarheid en gevoel

Corona en de bijbehorende maatregelen roepen veel emotie op in de samenleving. Het feit dat we niet meer mogen of kunnen doen wat we willen en wat we gewoon waren, roept weerstand op. Natuurlijk ook bij mij, al ben ik filosoof. 

Lees meer...

Header Denksels Definitief

Levensvragen

Deze aflevering van Denksels is ontstaan in de trein. Mijn vriendin en ik zijn op weg naar de Italiaanse Alpen. De trein is Zevenaar voorbij geraasd. De Liemers hebben we in iets meer dan 10 minuten in een rechte lijn doorkruist. Op naar hoger gronden.

Lees meer...

Header Blog 1

De Liemerse identiteit?

Ik bezocht laatst een lezing over het onlangs verschenen en prachtige boek 'De Liemers'. Er werd die avond kriskras door de geschiedenis van deze streek gewandeld. Rode lijn in het verhaal: de Liemers is typisch een grensgebied, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Tirol (kom dáár maar eens op).

Lees meer...

Header Denksels

Kennismaking met Peter Schmitz

Denksels, wat een naam. Wie heeft dat bedacht? Het is een vondst van Peter Schmitz, de nieuwe gastredacteur van Liemers Gezicht. Met ingang van nu schrijft hij maandelijks een blog in de rubriek Denksels. Peter Schmitz is praktisch filosoof. Bij praktische filosofie gaat het om het aanleren van een levenshouding, handvatten als het ware om het leven beter aan te kunnen. Geen dikke zwaar te verteren boeken, geen moeilijke gesprekken die het predicaat theoretisch geneuzel krijgen en geen stoffige colleges. Wat paktische filosofie dan wel is? Een stroming die uitgaat van het reëele leven. De dagelijkse realiteit waarin we vaak zo graag antwoorden willen op vragen als 'wat is belangrijk in het leven, wat niet?', 'wat zorgt voor geluk?', 'hoe kun je omgaan met emoties als verdriet, angst, onzekerheid etc. Filosoferen helpt bij het helder krijgen wat echt van belang is, waardoor er (weer) ruimte ontstaat voor doelgericht handelen.

Filosofisch café
Peter Schmitz is vooral actief als filosofisch gespreksleider in ondermeer filosofische cafés, bij bepaalde groepen zoals nieuwkomers / vluchtelingen en in opdracht van particulieren en organisaties. Via zijn bedrijf Denkkracht organiseert hij verder cursussen en studiegroepen zoals in Zevenaar. Kunstwerk!Zomert Door heeft deze zomer 3 filosofische cafés georganiseerd. Het laatste filosofische café in de Zomert Door-reeks wordt gehouden op donderdag 20 augustus in de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. Meer informatie is te lezen op Kunstwerk! Zomert Door. 
door José Vleeming