Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Denksels
  • Tekentaal
  • Snippers
  • De volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt naar verwachting eind november/begin december
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

20160115 03

Gemma van Gessel

Dwaal in gedachten even mee naar een warme en comfortabele ruimte, waar zachte pianomuziek je oren streelt. Waar de wanden zijn voorzien van mooi vergrijsd steigerhout en je omgeven wordt door Afrikaanse kunst.

Gerieflijke stoelen nodigen uit om diep in weg te zakken en op het bijzettafeltje koffie/thee en een schaaltje met snoeperijtjes. Een illusie? Neen, het is de privéconcertruimte van Gemma van Gessel. In het souterrain van haar Zevenaarse splitlevel woning heeft deze pianiste een kleine intieme concertzaal gecreëerd. Voor een pianoconcert op maat. Voor twee tot vier personen. Samen met je lief of andere dierbaren zo’n anderhalf uur even de dagelijkse hectiek vergeten en wegdromen bij Einaudi, de Mondscheinsonate van Beethoven of Frank Boeijens ‘Zeg me...’.

Minipianoconcert
Gemma: “Voor mij is muziek helend en dat gevoel gun ik een ander ook. Zet je hart open en luister. Laat de muziek je overspoelen en geniet van klanken, een lekker drankje en een hapje.” Hoe is deze frêle kunstzinnig ogende dame, in het dagelijks leven communicatie-medewerker bij Quadraam en eigenaar van een bureau dat trainingen op het gebied van faalangstreductie geeft, hiertoe gekomen? Gemma: “Muziek, met name pianomuziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik was nog maar een kind, zo’n 7 of 8 jaar oud, toen ik al klassiek pianoles kreeg aan huis. Enfin, wat jaren verder ging ik puberen en speelde het instrument nauwelijks nog een rol in mijn leven. Hoe weinig ik ook speelde, de piano verhuisde altijd met me mee. Zeker in de periode dat de kinderen klein waren, stond die er meer ongebruikt dan gebruikt, maar toch. De kinderen werden zelfstandiger en er bleef weer tijd voor spelen over. Het plezier van vroeger keerde terug. Ik ervoer weer hoe leuk het was om nieuwe muziek in te studeren en mijn spel te ontwikkelen. Heeft muziek door de jaren heen mij altijd pure ontspanning gebracht, nu voelde ik ook het helend vermogen ervan. Even de drukte van alledag ontvluchten en die voortdurende prikkels buitensluiten. Vroeger was ik te onzeker, te schuchter om voor anderen te spelen, die drempel heb ik met het ouder worden kunnen slechten. Dat bracht me op het idee voor de minihuisconcerten.”

Ludovico Einaudi
Haar minipianoconcerten zijn bedoeld voor iedereen die licht klassieke muziek kan waarderen. Tussen haar spel door vertelt ze wat achtergronden. Over de invloed van Beethoven op de negentiende eeuwse muziek, over Claire de Lune van Debussy , maar ook waarom ‘Zeg me...’ van Frank Boeijen haar zo treft. Hoe komt die muziekkeuze tot stand? “Ik heb naar eigen smaak een lijst samengesteld met werken die me aanspreken. Rustige muziek, soms met een wat melancholische sfeer waar ik mijn gevoel in kan leggen. Muziek moet een ziel hebben en daarom is bijvoorbeeld Einaudi mij zo dierbaar. Ludovico Einaudi is een hedendaagse Italiaanse componist met een eigen, wat minimalistisch aandoende stijl. Misschien doet Einaudi niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, maar als ik de film ‘Intouchables’ noem, is er vast herkenning; Einaudi schreef de soundtrack. Soms zijn mijn gasten net zo verzot op deze componist als ik, dan speel ik louter muziek van hem.”

Magisch
Welke pianist inspireert jou? “Met stip bovenaan staat Wibi Soerjadi. Ik ben een groot bewonderaar van zijn virtuoze spel. Ooit mocht ik een concert op zijn landgoed bijwonen. Ik zat op de eerste rij om niets te missen, het was haast een magische ervaring.”

Info:
Wie meer wil weten over de bijzondere minipianoconcerten van Gemma van Gessel: 06-51919627 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
door José Vleeming

Deel