Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Denksels
  • Tekentaal
  • Snippers
  • De volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt naar verwachting eind november/begin december
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

MKF20160224 02 kopie

Manfred Pelgrim

Westervoort als hot spot van de Liemers? Zo’n vaart zal het niet lopen, al zet Manfred Pelgrim zijn Huis Ter West al fors op de kaart. Nog maar negen maanden bestaat het etablissement als grand-café/restaurant / kiosk en nu al is het er met regelmaat afgeladen vol.

De voorspelde dipjes? “Die zijn tot op heden uitgebleven” zegt Manfred. Wie is deze ondernemer die het aandurfde het lang te koop staande baanwachtershuis om te toveren tot een horecagelegenheid, inmiddels al weer bouwplannen heeft en vóór de zomer ook nog een bed&breakfast start?

Toeren door Europa
Heel Westervoort kent Manfred Pelgrim van de verf, het behang, de raamdecoratie of de vloerbedekking, kortom van zaken die wonen aangenaam maken. “Na twintig jaar was het tijd om de balans op te maken. Verder gaan op het gebaande pad of kiezen voor het onbekende?” De uitdaging trok en hij verkocht zijn aandelen aan broer Maurits. Twee maanden toerde hij door en langs Europese steden. Met alle zintuigen op scherp viel op zo’n slordige 500 km van Westervoort in het Parijse Merci Merci ‘t kwartje: een restaurant waar je naast een thé complet ook het servies kunt kopen of na betaling met die perfect zittende stoel naar buiten wandelt. “Restaurant, winkel en lifestyle ineen, dat moest het worden.”

Lange zichtlijnen
Waarom juist dat pand? Manfred: “Net als de meeste mensen in Westervoort ken ik het baanwachtershuis al mijn hele leven; het is nog een van de weinige bewaard gebleven stukjes oud Westervoort. De karakteristieke uitstraling van het pand heeft de doorslag gegeven. Daarnaast is de locatie heel bijzonder. Alle baanwachtershuizen bevinden zich evenwijdig aan het spoor met lange zichtlijnen op wegen of in dit geval een brug. Overal is het uitzicht fantastisch. Niet voor niets hebben al tientallen wielerliefhebbers een plek op het terras gereserveerd voor de Giro.”

Slimme zet
Hoe charmant het pand ook oogt, hoe geweldig ook het uitzicht, er moet toch meer zijn waarom het succes Huis Ter West lijkt te komen aanwaaien. Manfred: “Dat iets ouds behouden blijft in een dorp waar zoveel moest wijken, heeft veel goodwill opgeleverd. Als je Westervoort vanaf de Brugweg binnenrijdt, zie je het al van verre liggen.” De medewerkers, allemaal uit Westervoort? “Ik zie je denken, een slimme zet. Als het meezit, heeft het wellicht een aanzuigende werking, als de samenwerking minder succesvol blijkt, werkt het contraproductief. Gelukkig heb ik super personeel, 8 vaste medewerkers en 4 weekendhulpen in de leeftijd van 16 – 58 jaar. Mijn keukenbrigade staat als een huis, al het eten is echt heerlijk. Als het dan ook nog eens uitgeserveerd word met een glimlach..... Het succes van Huis ter West zit hem vooral in deze twee aspecten, keuken en bediening. Niet te vergeten de onvoorwaardelijke steun van mijn familie. Mijn ouders zijn heel betrokken, op hen kan ik terugvallen voor feedback of om eens te spiegelen. Dat is fijn.”

Plannen
Is het conditioneren van het succes van Huis Ter West je belangrijkste doel of kijk je al weer verder? “Dat laatste. Het plan voor een aanbouw die de open ruimte tussen de kiosk en de keuken opvult en doorloopt tussen het talud en het pand, ligt bij de gemeente. Geen betonwerk, maar optimale transparantie om volop te genieten van de natuur en, heel belangrijk, het seizoen te verlengen. Dan heb ik nog een nieuwtje. Ik begin een bed&breakfast in mijn eigen woning aan de Dorpstraat. Gasten kunnen in huis ontbijten, maar ook in Huis Ter West een eitje tikken als ze dat verkiezen. Vóór de zomer hoop ik de eerste gasten te verwelkomen.

Zondag 8 mei
De Giro. Wat valt er bij Huis Ter West te verwachten? “Behalve gerechten in Italiaanse sfeer, daarmee zijn we al gestart, heb ik plannen om Huis ter West vanaf half april in wielrennerssfeer om te toveren. Schitterende afbeeldingen en foto’s van wielrenners en retro-wielrenfietsen aan de muur. Daarnaast zal een roze fiets vast ergens een plekje vinden. Eén ding is zeker, het uitzicht op het peloton dat met een bloedgang de Westervoortse brug afracet, zal geweldig zijn. En wij zitten eersterangs.”
door José Vleeming
Info: Huis Ter West

Deel