Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Denksels
  • Tekentaal
  • Snippers
  • De volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt naar verwachting eind november/begin december
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

160318 De Minnarij

De Minnarij

“Met gelakte schoenen stond hij in de keuken. Onder zijn koksbuis droeg hij niet zoals wij allemaal een makkelijk zittend shirt, maar modieuze hemden van een fantastische snit. Op en top Italiaans. Net als zijn temperament. Belangrijker dan zijn elegante pantalons en zijden blouses was zijn vakkennis; hij beheerste het koksvak tot in zijn haarvaten.

Ik bofte dat deze Siciliaan, bij wie ik vijf jaar in de leer ben geweest, mij de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken heeft bijgebracht en, hoe bijzonder, zijn geheime recepten aan mij naliet. Dat ging niet zonder slag of stoot, ik heb ze moeten ‘verdienen’. Met regelmaat denk ik aan hem terug; mijn basissaus, de demi glace, is puur Italiaans en heb ik aan hem te danken” zegt Pascal Scholten.

Klein Italië in Zevenaar
Sinds vorig jaar mei zijn Ronnie van Kempen en Pascal Scholten de trotse eigenaren van De Minnarij. “Begin 2015 hebben we de knoop doorgehakt en De Minnarij gekocht. Het was zeker geen impulsaankoop; in de horeca maak je lange dagen en op zeker moment besloten we die tijd en energie in iets van onszelf te steken. Wij hebben goed rondgekeken en stuitten op De Minnarij. Het was liefde op het eerste gezicht. Een mooi en intiem eethuisje met een knusse, haast huiselijke uitstraling. De ligging aan de rand van het Marktplein past ons prima. Vastgeknoopt aan het steeds levendiger wordende uitgaansplein van Zevenaar, maar net ver genoeg verwijderd van alle lawaai en geloop om bij mooi weer in alle rust op ons terras te zitten. Met dat terras zijn we heel blij, want als kers op de taart is er dat wat Zuid-Europees aandoende zicht op de prachtige kerk en de pomp” legt Ronnie uit. “Met dat piepkleine stukje Zevenaar waan je je even in een Italiaans dorpje.

Van kok naar gastheer
Zijn beiden in de basis kok met een flinke dot ervaring in uiteenlopende keukens, nu zijn de taken anders verdeeld. Pascal kookt en Ronnie is gastheer en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het restaurant. Ronnie: “We moesten een verdeling maken en gevoelsmatig leek dit de beste keuze. In beginsel was ik bang om het creatieve aspect van het koken te missen, maar dat hebben we opgelost door meer uitdaging in bediening en gastheerschap te brengen. Vroeger was het heel normaal om aan tafel de wijn te decanteren, een groot stuk vlees te trancheren of op de graat gebakken vis te fileren, die vaardigheden lijken helemaal uit het restaurantbeeld verdwenen. Je komt ze hooguit nog in de wat duurdere restaurants tegen. Dat vinden we jammer. Het is toch een soort showelement dat extra cachet aan een avondje uit geeft. We hebben besloten om die wat weggezakte handelingen te herintroduceren.” Pascal: “Daarnaast is De Minnarij een stage bedrijf. Als onze stagiairs met goed resultaat hun stage willen afsluiten, moeten zij ook die vaardigheden beheersen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Stropdas en sportschoenen
Ronnie: “Als ik de Minnarij moet omschreven noem ik het een gezellige eetgelegenheid met een open sfeer. Ik draag keurig een stropdas, maar ook sportschoenen. Onze gasten krijgen een kwalitatief goede, restaurantwaardige, maaltijd geserveerd met, inderdaad, een forse Italiaanse invloed. Toch zijn we geen Italiaans restaurant, al hebben ook onze huiswijnen een Italiaanse komaf.” Pascal: “Die vijf jaar bikkelen bij de Siciliaanse kok heeft ontegenzeggelijk fors bijgedragen aan de Italiaanse sfeer in onze gerechten. Toch was er nog een reden. De aard van de Italiaanse keuken staat ons erg aan: eerlijk en puur, simpel ogend maar uiterst smaakvol. Wat je ziet, is wat je krijgt.”

Italiaanse hapjeslunch
Staan er nog plannen op stapel? “Reken maar, we bruisen van energie en nieuwe ideeën. Heb je even? Zes dagen per week draaien we weer lunch. Het terras is opgeknapt en heeft een buitenzitwaardig uiterlijk gekregen; die Italiaanse cocktails vinden hun weg straks wel. Dan 1e Paasdag: voor het hele gezin serveren we een Italiaanse hapjeslunch met welkomstdrankje en amuse. Op en top verzorgd en bij mooi weer buiten. Dat is niet het enige. Zo hebben we plannen voor een Italiaanse avond, over de invulling moeten we nog stoeien. En dan de samenwerking met Movie Unlimited. Hoe, wat en waar staat nog niet vast, maar dat film en eten elkaar zullen vinden, is zeker” licht Ronnie toe.

Meer samenwerken
Pascal: “We voelen ons hier thuis en zien dat de Markt en directe omgeving zich steeds meer ontpoppen als uitgaanscentrum van Zevenaar. Voor de lokale horeca een mooi signaal om de krachten wat meer te bundelen en eens te kijken of we samen initiatieven kunnen ontwikkelen. Overigens, we willen de gemeente ook graag een tip geven. Veel activiteiten vinden nog altijd plaats op het Raadhuisplein, terwijl het uitgaansleven zich rond de Markt afspeelt, misschien zinvol om daar eens wat meer bij stil te staan?”

“Waar we over 5 jaar willen staan?” Ronnie is duidelijk: “Hier, met een enthousiast team en een vaste klantenkring die ons eten waardeert en zich thuis voelt in De Minnarij.”
door José Vleeming

Info: De Minnarij

Deel