Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Denksels
  • Tekentaal
  • Snippers
  • De volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt naar verwachting eind november/begin december
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

20160702 01

Theo Struijk

Zijn moeder vond hem maar een fantast. Met zijn zelfbedachte verhaaltjes bezorgde hij zijn twee zusjes met regelmaat de slappe lach. Het liefst onder het eten. “Onrust aan tafel en mijn moeder ‘not amused’. Ze hield niet van gedoe tijdens de maaltijd. Die creatieve geest zat er al jong in en is gelukkig nooit verdwenen.”

Gesetteld
Het is 70 jaar geleden dat Theo Struijk in Voorburg werd geboren. Heel soms komt de ‘Oh, Oh, Den Haag’ klank even bovendrijven. “Ik heb praktisch mijn hele leven in het westen gewoond” legt hij uit. Dertig jaar in Den Helder, om vervolgens via Biddinghuizen, met een tussenstopje in Arnhem uiteindelijk in Duiven te belanden.” Hoe komt een westerling zonder enige relatie met de Liemers hier terecht? “Er is geen verklaring voor, het is zo gelopen. Heel kort heb ik met een vriendin in Arnhem gewoond, maar twee vrije geesten onder hetzelfde dak was geen optie, de vriendschap heeft er gelukkig niet onder geleden. Via via kwam ik in contact met woningcorporatie Entree en zij hadden een huis in Duiven voor mij beschikbaar. In mijn auto op weg hier naar toe voelde het al goed. Op de een of andere wonderlijke manier hoor ik hier thuis. Voel me als een vis in het water en ben echt verliefd geworden op dit stukje Nederland. Ik hoef niet meer weg.”

Om ‘U’ tegen te zeggen
Pas zes jaar staat zijn bed in Duiven, maar nu al heeft hij op sociaal gebied een conduitestaat om ‘U’ tegen te zeggen. Veel mensen kennen Theo Struijk, groeten, spreken hem aan. “Ik noem het zelf weleens gekscherend ‘BD’er’, Bekende Duivenaar. En bekend is hij. Is het niet van Streekmarkt de Liemers, dan toch wel van Tour Culinair de Liemers of het Korenfestival. Op al zijn wapenfeiten is hij trots, maar bij Tour Culinair de Liemers glimlacht hij net iets breder. “Drie jaar op rij hebben we het georganiseerd met telkens een uitverkocht huis, 700 deelnemers aan de maaltijd bij Van der Valk, luid applaus toen wij als organisatie binnenkwamen. Een kippenvelmoment. Dit jaar laten we Tour Culinair de Liemers even aan ons voorbijgaan in verband met de organisatie van Tour Culinair de Veluwe; wellicht volgend jaar weer de Liemerse variant.”

Sporter pur sang
Het leven van Theo Struijk laat zich in twee grote brokken opdelen. Op sociaalmaatschappelijk vlak is hij de evenementenman, de andere helft is voor de sportman Theo gereserveerd. In zijn werkzame leven was Theo docent lichamelijke opvoeding. Hij wilde meer en verbreedde zijn kennis en kunde met opleidingen tot personal trainer en medical fitness instructeur. Naast het lesgeven bracht hij ook voor eigen plezier menig uurtje in de sportzaal door. “Een personal trainer met een buikje, dat moet je toch niet willen.” Hij leeft er ook naar, nog altijd. Op vrijdag- en zaterdagavond gunt hij zichzelf een glaasje. “Eentje maar, een kleintje en altijd rode wijn.” De overige dagen spelen sport en gezonde voeding de hoofdrol en is er geen plek voor alcohol.

Representant ‘nieuwe’ ouderen
Zijn gestroomlijnde lijf en verzorgde uiterlijk maken Theo tot de nieuwe generatie goed uitziende ouderen: in jaren zeventig, in uitstraling de ‘looks’ van een vijftiger. “IJdelheid is mij niet vreemd, ik zie er graag goed uit en durf hardop te zeggen dat ik van mezelf houd en lijf en leden dus prima verzorg. Om 06.30 uur sta ik op om mijn dag met een uurtje krachttraining in de sportschool te beginnen. Niet voor opgepompte spieren, maar voor een sterk lichaam. Veel ouderen hebben een slechte conditie en zien zelfs geen kans meer om 10 kg te beuren. Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat de oudere mens juist bij krachttraining gebaat is. Oefeningen met gewichten, iets oppakken van de grond, drukoefeningen tegen de muur, noem maar op. De minerale botdichtheid neemt toe. Botten en spieren worden sterker met daardoor een kleine kans op botbreuken bij het vallen. Dat is van groot belang juist in de huidige tijd waarin ouderen langer zelfstandig moeten blijven. Een sterk lijf en een goede gezondheid vergroten de functionaliteit en doen zelfredzaamheid toenemen.”

Cursussen voor ouderen
“Je kunt heel goed voor jezelf zorgen, maar dat impliceert niet dat je alles rond gezondheid in de hand hebt. Van huis uit heb ik goede genen meegekregen, voor de rest zorg ik zelf. Dat heeft ook op een ander vlak zijn vruchten afgeworpen. Ik ben zonder arrogant te willen zijn een goed voorbeeld van wat een leven lang sport en goede voeding voor een mens kunnen doen. Zo ben ik door de Unie KBO (Katholieke Bond Ouderen) benaderd om in het najaar een oefentraject ‘Oefen je vitaal” te starten. Samen met de PCOB (Christelijke ouderenorganisatie) en het Radboud universitair medisch centrum gaan we cursussen voor ouderen opzetten.”

Isa Hoes in de cel
Het lijkt hem allemaal voor de wind te gaan. Onder een voorspoedig gesternte geboren? “De meeste pech is mijn deur gelukkig voorbij gegaan, verder heb ik zelf gezorgd voor het rijke en afwisselende leven dat ik mag leiden. Alle kansen die voorbij kwamen, heb ik gepakt. En gebeurde dat niet, dan creëerde ik ze wel zelf. ‘Wacht niet op wind, neem zelf het roer ter hand.’ Een uitspraak van Charles Lindbergh (luchtvaartpionier) die precies aangeeft hoe ik in het leven sta. Niemand kwam bij mij aan de deur om te vragen of ik cipier in Celblok H (Nederlandse dramaserie op SBS6) wilde worden, ik zette zelf de stap naar het castingbureau Hollands Glorie en heb nu regelmatig bijrollen, ook in andere producties. Vaak als politieagent, rechercheur of bewaker. Zo heb ik Isa Hoes in Celblok H al menig keer in haar cel opgesloten.”

De ideeënmachine Theo Struijk staat nooit stil. Gecombineerd met zijn liefde voor de Liemers levert dat in de toekomst ongetwijfeld nog vele mooie initiatieven op.
door José Vleeming

Deel