Philadelphia: ruimte voor het individu
Bijna 80 jaar is hij. Kortgeleden vierde hij zijn vijftigjarig jubileum. Als vrijwilliger bij Philadelphia op landgoed Wielbergen in Angerlo. Kan een organisatie zich een betere promotor wensen dan deze Jan Gansner? Locatiemanager Geertje Smit: “Dit is echt bijzonder, zo’n lange verbintenis, maar het sluit wel aan bij de organisatie die Philadelphia wil zijn. Een bedrijf dat met aandacht, passie, professionaliteit en verantwoordelijkheid naar cliënten, medewerkers én vrijwilligers kijkt.
Het beste uit jezelf halen, trots mogen zijn op wie je bent en wat je kunt, is daarvan zo’n beetje de samenvatting. Dat geldt voor iedereen die zich iets aan Philadelphia gelegen laat liggen.”
‘We zullen de Wielberger zondagen gaan missen’
Philadelphia, een grote landelijk vertakte organisatie die zich bezighoudt met zorg aan en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, heeft haar langste tijd in Angerlo gehad. “We zullen de Wielberger zondagen gaan missen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement in juni, met, door en voor de inwoners van Angerlo samen met onze cliënten. Na meer dan 50 jaar gaan we eind 2018 verhuizen naar Brummen.” Geertje Smit: “Wat omgeving betreft laten we wellicht een veer, maar de huisvesting straks is eigentijds met voor alle bewoners een eigen kamer én badkamer. Voorzieningen die in de reguliere maatschappij de gewoonste zaak van de wereld zijn, worden ook voor verstandelijk gehandicapten steeds meer gemeengoed. Dat zien we ook in de benadering van onze doelgroep. Daar waar onze cliënten zich vroeger moesten conformeren aan de groep, viert thans de individuele behoefte hoogtij. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar activiteiten die het beste bij onze cliënten aansluiten. Mede door televisieprogramma’s als van Johnny de Mol raakt de wereld van verstandelijk gehandicapten stilaan ontsloten. Met groeiende mogelijkheden voor onze cliënten om zich vaker in de samenleving te bewegen tot gevolg.”
‘We koesteren onze 30 – 35 vrijwilligers’
Hoezeer we deze ontwikkeling ook toejuichen, de bezuinigingen in de zorg dwingen ons steeds meer een beroep op vrijwilligers te doen. Willy Donderwinkel, coördinator vrijwilligers: “we koesteren onze 30 – 35 vrijwilligers, blijven daarnaast behoefte houden aan nieuwe aanwas. Om de drempel wat te verlagen, hebben we de 5-uurtjes projecten ingevoerd. In een notendop kennismaken met onze organisatie en aan den lijve ondervinden wat dit vrijwilligerswerk inhoudt. Er bestaat bij veel mensen een soort koud watervrees, ‘kan ik dit wel, kost het niet teveel tijd?’. Na afloop van deze noem het ‘snuffelstage’ kijken we van weerszijden of continuering passend en wenselijk is.”
Donderwinkel: “Dagelijks ondervind ik het plezier van werken met verstandelijk gehandicapten. Dat gevoel gun ik meer mensen. Als vrijwilliger geef je vrije tijd, aandacht en energie en je krijgt er een soort levenswijsheid voor terug. Onze cliënten leren ons blij te zijn met kleine dingen, te temporiseren en minder gedachteloos door het leven te rennen opdat we maar niets missen. De maatschappij is snel en hectisch. Geen van beide is wenselijk bij verstandelijk gehandicapten. Daar zijn geduld en rust nodig. Hoe leuk is het als ‘jouw’ cliënt zichtbaar blij is je weer te zien. Duidelijk plezier toont over jullie fietstochtje? Dat genereert louter positieve energie en die geven ze jou, gratis en voor niets.”