Troostdekentjes van Linde
Onze samenleving kent vele pareltjes die elk op eigen wijze hun glans afgeven. Dit verhaal gaat over zo’n pareltje. We noemen haar Linde. Een van oorsprong ‘Arnhems meisje’ dat inmiddels al decennialang in de Liemers is gesetteld.
Ze wilde aan dit verhaal meewerken, op één voorwaarde, volledige anonimiteit moest gegarandeerd zijn. “Geen naam, geen foto.” Wel natuurlijk van haar breisels, dat vond ze goed. “Het gaat niet om mij, maar om de ouders en hun grote verdriet, dat moet centraal staan."
Door het hele land
Linde is een frêle goed gekapte en stijlvol geklede dame op leeftijd, 78 wil ze wel verklappen. Linde breit. Elk vrij momentje tikken haar naalden, “altijd op 2 pennen nummer 3." Linde breit troostdekentjes zoals ze het zelf noemt. Van mooie zachte katoen in lieve kleurtjes. Voor te vroeg geboren kindjes, prematuurtjes, die zijn overleden. “Soms stierven ze in de baarmoeder, in andere gevallen werd de zwangerschap afgebroken. Bijvoorbeeld vanwege een erfelijke aandoening” zegt Conny Setz. Er is een hecht groepje ontstaan rond de troostdekentjes. Linde breit, Conny verzamelt de dekentjes en Grieta Riphagen zorgt dat alles op de juiste plek terechtkomt. Conny: “Op neonatologie afdelingen van het AMC Amsterdam tot het Gelre ziekenhuis in Zutphen en van het Arnhemse Rijnstate tot het UMC in Groningen, door het hele land zijn de troostdekentjes van Linde gewild. Het UMC Groningen doet veel erfelijkheidsonderzoek” legt Conny uit. “Dat betekent soms een opgewekte abortus. Iedereen kan snappen dat zulke beslissingen met veel emotie gepaard gaan. De afdeling maatschappelijk werk van het ziekenhuis begeleidt de ouders waar mogelijk en zo mogen ze ook al voor de abortus een troostdekentje kiezen.”
https://liemersgezicht.nl/index.php/liemers-gezicht/316-linde#sigProId02292467be
Privé koerier
De dekentjes worden niet verstuurd maar zelf door Grieta naar de diverse ziekenhuizen gebracht. Conny: “Dat Grieta Riphagen de distributie voor haar rekening wil nemen, is gezien haar verleden als vroedvrouw een pré. Jarenlang had Grieta haar eigen verloskundige praktijk in de Liemers en mede daardoor in het hele land een groot netwerk opgebouwd. Daar plukken wij nu onze vruchten van.”
Troostrijk
Het zal zo'n vier jaar zijn dat Linde troostdekentjes breit. "Jaren geleden ben ik er al eens mee begonnen, maar het maakte telkens zoveel emotie bij mij los dat stoppen verstandiger was." Haar hele leven is Linde creatief bezig geweest. Kleding naaien, haken, breien en quilten, ze heeft het allemaal gedaan. “De overgebleven quiltlapjes in mijn dekenkist komen me nu weer goed van pas bij de troostdekentjes. Elk dekentje probeer ik door een kleine versiering met een kantje, strikje of borduurwerkje een eigen signatuur mee te geven. Het resultaat ontstaat al breiende. Soms voeg ik een soort gebreid kokertje toe, kunnen ouders een boodschap aan het kindje meegeven. Telkens koop ik 7 bolletjes katoen ineens, zet ook voor 7 sokjes gelijk steken op. De mooie combinaties ontstaan onder mijn handen. Soms verbazen mensen zich dat het niet moeilijk is afstand van de breisels te doen. Ik weet waar ik voor brei. Het verdriet om een kindje te verliezen, ook al is het nog niet volgroeid, is voor een buitenstaander niet te bevatten. Mijn zachte, warme en veilige dekentjes kunnen wellicht iets van troost geven, daar is het me om te doen.”
door José Vleeming