Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Snippers


  • De volgende editie verschijnt naar verwachting op vrijdag 24 april 2020.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Louise Vet en Carin Holtslag

Prof. dr. Louise Vet (l) en Carin Holtslag bij de presentatie van Heimweevogel

Een fascinerende wereld net buiten je voordeur

Het idee om een boek uit te geven van mijn columns gecombineerd met foto’s van Marga Thomassen stamt van Ben Menting van uitgeverij de Kruisberg. Wij drieën kennen elkaar via IVN Oude IJsselstreek. Daar hebben we een gidsencursus gedaan en de laatste jaren zaten we gezamenlijk in het team van Natuuractief.

Van IVN via Natuuractief naar Ben
Natuuractief organiseert lezingen-avonden met diverse onderwerpen per bijeenkomst die alle iets met natuur te maken hebben.

Sinds ik in 2008 het gidsendiploma haalde schrijf ik korte stukjes over dingen die ik mee maak in de natuur rondom mijn eigen huis en in mijn eigen omgeving. Maandelijks maak ik een nieuw verhaaltje voor de website van IVN de Oude IJsselstreek. Ben kwam eind vorig jaar met de vraag of ik het leuk zou vinden om er een aantal in een boek te plaatsen met foto’s van Marga. Nou, dat vond ik geweldig natuurlijk! Op de eerste bijeenkomst maakten we ook kennis met vormgever Rob van der Loos, kunstenares Nina Smit en Thijs Menting van uitgeverij de Kruisberg. We wilden een boek maken dat er uit zou springen; wat vormgeving en opbouw betreft.

Maar hoe?
Marga maakt vooral foto’s in Montferland en mijn verhalen spelen zich meestal af in en rond mijn tuin. Hoe moesten we dat gaan combineren?
Het boek heeft diverse lagen. Het eerste dat opvalt zijn natuurlijk de prachtige foto’s.  Dan de verhalen die er soms overheen staan en soms apart op een pagina. Als je beter kijkt zie je dat op alle foto’s iets speciaals gebeurt of dat ze qua kleur of compositie met elkaar corresponderen. De volgende laag wordt gevormd door de grappige, kleine illustraties van Nina Smit. Daarin geeft ze het gevoel weer dat het verhaal of de foto bij haar oproept. Tot slot loopt er als rode draad door het hele boek onderaan de pagina’s een gedicht.

Bij het selecteren van de verhalen heeft het hele team alle teksten bekeken en die met de meeste voorkeursstemmen kwamen in het boek. Ook heb ik nog een paar nieuwe verhaaltjes geschreven.

Marga en Rob hebben vele uren doorgebracht achter Marga's computer om foto’s uit haar archief op te duikelen. Daarbij keken ze niet alleen hoe mooi een foto was maar of er een verhaal in zat en of het een kleurstelling of motief had dat te combineren was met andere foto’s. Ook de kleuren van de achtergronden zijn zorgvuldig uitgezocht. Zo vormt kleur naast het gedicht de ruggengraat van het boek. 

Heimweevogel
Het boek heet Heimweevogel. Dit is de titel van een verhaal over de kievit. Maar het team vond dat het ook het gevoel van dit boek uitdrukt. Een verlangen. Niet speciaal naar het verleden maar naar een wereld waarin mens en natuur meer met elkaar in balans zijn. Klimaat- en mileuproblemen krijgen op dit moment veel aandacht. Met dit boek hopen we bij te dragen aan het gevoel dat natuur iets van iedereen is. Dat het geen abstract ver weg oerwoud is maar ook je eigen tuin, het slootje erachter of het park in de wijk. Om het te ervaren hoef je maar één stap over je drempel te zetten!
door Carin Holtslag

Bijzondere aanbieding:
Vaste lezers van Liemers Gezicht kennen Carin Holtslag van haar bijdragen in de rubriek Natuur. Of ze nu over de natuurvisie van natuurfilosoof Matthijs Schouten schrijft, haar zorgen rond de grote hoeveelheid zwerfvuil ventileert of ons meeneemt in de wereld van insecten, ze weet je altijd te raken met haar fijne, luchtige en uitnodigende schrijfstijl. Omdat Carin al zo lang haar natuurroerselen met de lezers van Liemers Gezicht deelt, voelt ze inmiddels een beetje als van 'ons'. Daarom speciaal voor lezers van Liemers Gezicht een mooie aanbieding om dit prachtige kijk-, lees- en genietboek met een korting van € 5,-- te bemachtigen, let wel ook de verzendkosten hoef je niet te betalen!
Ga naar Uitgeverij Kruisberg en vul de bon in.
Vanzelfsprekend is Heimweevogel ook in de boekhandel te koop. ISBN: 9789090317762.

Bijschrift bij de foto: Prof. dr. Louise Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en deelnemer aan het Deltaplan voor de Biodiversiteitsherstel.