Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

160304 Rafeltjes 01

Rafeltjes 

Het is meer dan drie jaar geleden dat het plan ontstond. Verder kwam het niet. Misschien goed, dat onwelkome oponthoud; soms moeten dingen rijpen om beter te worden. Afin, dit jaar gaat de kop eraf, van mijn project ‘Langs de rafelranden van de Liemers’. Een wandeling in etappes die de wat grillige, rafelige grenzen van de Liemers volgt, de Rijn, de Duitse grens, de Oude IJssel en de IJssel.

Carin Holtslag van het IVN wandelt mee en geeft haar beeld van de Liemers, maar dan met het accent op de bloempjes, de bijtjes en de natuurhistorie van deze streek. In haar achterhoofd het Verkadealbum van Jac. P. Thysse, ‘De IJsel’. Dit jaar precies 100 jaar oud.
De bedoeling is om het rondje dat zo’n 80 – 90 km lang is in delen te verkennen. De start is onder de Westervoortse brug over de A12 en dan gaat het de paden op, de dijken over richting Rijnwaarden. Inderdaad, tegen de stroom van de rivier in. Afhankelijk van weer- en werkdruk zetten we in op trajecten van zo’n 15 km met onderweg tijd voor aantekeningen, foto’s en een praatje. Op zoek naar boeiende mensen of bijzondere activiteiten komen er hopelijk mooie journalistieke portretten uitrollen. En wat de natuurhistorie betreft wil Carin ontdekken wat er veranderd is in het landschap, hoe het met de rivieren is gesteld en of we nog altijd kunnen spreken van een rijke plantengroei langs rivieren en dijkhellingen.

Onder de titel Rafeltjes zullen we met regelmaat verhalen over ons avontuur. Hebt u tips of goede raad, het is allemaal welkom. Mailen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bellen kan ook 06 33 778 790.
door José Vleeming

Deel