Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

20160330 02a

'Het Rijnhert'

Toen Essent in 2009 in de Parktoren in Arnhem neerstreek wilde de energieleverancier een mooier uitzicht door de schuttingen rond de bouwput van het station te laten beschilderen. Het inmiddels opgeheven kunstenaarscollectief G.A.N.G. had een passender idee. "Afleiden in plaats van verbloemen leek ons beter" vertelt Hans Jungerius, destijds één van de bij G.A.N.G. aangesloten kunstenaars.

"Wij kwamen met het 'Rijnhert' als een Arnhemse parodie op de inmiddels wereldberoemde Osborne-stier uit Spanje. Was het niet alleen een vette knipoog naar de stier die zestig jaar geleden de hoofdrol speelde in een reclamecampagne van drankenproducent Osborne en uitgroeide tot cultuurhistorisch erfgoed en nationaal symbool van Spanje, we zagen het ook als verbindend element tussen Arnhem en de Veluwe. Want hoewel op steenworp afstand, veel Arnhemmers komen nooit op de Veluwe." Het 'Rijnhert' kreeg een prachtige plek, in het hart van Arnhem op het busstation.

Anderhalve ton schoon aan de haak
Bij het vertrek van Essent naar Den Bosch schonk de energieleverancier het beeld aan gemeente Arnhem. Een jaar later moest het verkassen in verband met uitbreidingswerkzaamheden rond het station. Maar waar naar toe? Schoon aan de haak woog hij anderhalve ton, was 8 x 7,5 meter groot en gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal. Op zoek naar een permanente plek boden de makers tijdelijk onderdak op de Buitenplaats Koningsweg in Schaarsbergen.

Vervuiling
Sinds 2012 lijkt het 'Rijnhert' zijn definitieve bestemming te hebben gevonden. Komend vanuit Duitsland staat het daar als een soort vooraankondiging van de Veluwe bovenop de kunstmatige heuvel op bedrijvenpark IJsseloord II in Arnhem. Is de ondergrond van deze bult ernstig verontreinigd door onder meer een vroegere gemeentelijke afvalstort en olielekkage, 'de bult van Putman' precies aan de andere zijde van de IJssel kent een gelijksoortige vuilstortgeschiedenis. Landschappelijk gezien ogen beide bulten groen en natuurlijk en zijn ze zichtbaar vanuit alle windrichtingen.
Of 'ons Rijnhert' dat met zijn imposante gewei majestueus over zijn omgeving lijkt te waken ooit dezelfde status zal bezitten als de Osborne-stier valt nog te bezien, al is zijn silhouet inmiddels wel uitgegroeid tot een markant herkenningspunt op weg naar huis of werk.
door José Vleeming

Deel