Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Pannerden 12

Rafeltjes 03

Van Loowaard naar Pannerden. Is het de veranderende atmosfeer, zijn het de achterliggende te drukke dagen, in ieder geval zijn de benen zwaar en gaat het wandelen met beduidend meer moeite dan normaal. Een stroeve fysiek of niet, het is prachtig buiten. Bedauwd grasland en laaghangende mist zorgen voor een wat spooky sfeer die zelfs een weids uitzicht enige intimiteit geeft. Als even later de zon met volle lentekracht doorbreekt, kan de dag niet meer stuk.

De groene rivier
We zijn gestart ter hoogte van de havezathe in Loo en lopen langs de mammoet. Misschien is het een illusie, maar ook hij lijkt zonniger te kijken dan anders. Het is druk op de dijk, wielrenners, uniseks fietsers en wandelaars. We passeren het Gemaal Kandia en besluiten het net opengestelde natuurgebied van de Groene Rivier in te gaan. Als een goed gevulde long ligt het daar, een bron van nieuwe natuur en onverwacht leven. Het ziet er zo op het eerste oog wat grassig en heel groen uit. Als we dichter bij de oever komen, is de verrassing compleet. Tientallen oeverzwaluwen hebben bezit genomen van de steile oeverkanten en lijken daar een compleet nieuwe woonwijk te stichten. Soepel, gracieus en o zo beweeglijk jagen ze op mugjes en andere insecten. Aan mugjes overigens geen gebrek. Zelfs midden op de ochtend vliegen ze je aan alle kanten om de oren. En wat vanaf de dijk een wat saai aanzicht bood, blijkt dichterbij een levendig en heel interessant nieuw wandelgebied te zijn. Het stilstaande water zit vol alg en door de breking van het zonlicht op het water ontstaat een prachtig schouwspel.

Koning Kobold
De Groene Rivier is toegankelijk via twee toegangshekken. Dwalend langs de oever die, als je de moeite neemt om even achterom te kijken, mooie stukjes kustlijn toont, kom je vanzelf bij een wilgenbosje. De woest gevormde bomen met de dikke kronkelende wortels brengen je in gedachten regelrecht naar het trollenbos van koning Kobold.

We verlaten de Groene Rivier bij het tweede hek en vervolgen onze weg langs de voet van de dijk richting Pannerden. Bij de kruising Doornenburgseweg – Rijndijk moeten we even het bankje proberen om het maar meteen als startpunt voor de volgende etappe te markeren; wel met de bedoeling om dan wat meer kilometers weg te stappen.
door José Vleeming

Deel