Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

MKF20160518 08kopie

Van Pannerden naar Tolkamer

Je hebt van die dagen dat alles klopt. Onze etappe van Pannerden naar Tolkamer startte onder een gunstig gesternte. Zon, een aangename temperatuur en goede benen. We vertrokken haast zingend, beseften nog net op tijd dat ‘de paden op, de lanen in...’ niet echt cool meer is, eerder voorbehouden aan dooraderd grijs. Voor alle duidelijkheid, een forse scheut peper en zout is ons evenmin vreemd, maar om daar nu zo de aandacht op te vestigen....

De etappe dus. Start vanaf het bankje richting de pont naar Doornenburg. Wij gingen links. Stapten flink door langs het water en doken de Lobberdensewaard in, passeerden wat verder de steenfabriek in de Kijfwaard, tijgerden onder een prikkeldraadhek door en aten een broodje op de bank bij de pont naar Millingen. En daar op dat bankje deden we aan marketing in haar zuiverste vorm: één op één. De Brabantse dame die een vijfdaags fietsrondje Nederland ging afronden, maakten we enthousiast voor onze rafelrandjesroute. Misschien gaat ze haar volgend jaar fietsen. Tegen die tijd staat onze route helemaal op kaart en het is ook duidelijk waar we welke waard induiken.

Leeg en stil
Bij de Bijland was het nog rustig, een enkele verdwaalde wandelaar rustte wat uit, verder geen reuring, ook geen koffie dus. Net vóór het oorlogskerkhof in Tolkamer stapten we opnieuw de natuur in. Bloemen, heel veel bloemen vergezelden ons naar het Tolkamerdijkje. Een uniek stukje dijk met voor Nederlandse begrippen een ongekende flora! In deze tijd van het jaar een lust voor het oog. Vervolgens langs de overnachtingshaven in Tuindorp op naar de koffie op de kade in Tolkamer. Na drie uur stevig doorstappen door deels geaccidenteerd terrein vonden we het erg verdiend.

Even deze wandeling laten bezinken. De volgende etappe gaat van Tolkamer naar.......? In ieder geval door de Geuzenwaard om het vrachtverkeer op de Spijkse dijk te vermijden.
door José Vleeming


Deel