Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

MKF20160713 28

Van Lobith naar Beek

Het is midden in de vakantie als we etappe 6 lopen. Van De Hut in Lobith naar De Barrière in Beek. Het eerste gedeelte gaat langs twee unieke voor publiek afgesloten natuurgebieden: de Steenwaard en het Erfkamerlingschap.

Beide gebieden maken deel uit van de Rijnstrangen en liggen onderaan de stuwwal van Elten. De Steenwaard is in particuliere handen, ongeveer 20 ha groot en bestaat door het ontkleien zo’n 50 jaar geleden, voornamelijk uit moeras. Rond het beekje dat dwars door de Steenwaard loopt, is de beekjuffer actief.

Het Erfkamerlingschap is een eiland in de Oude Rijn en al zo’n 40 – 50 jaar in bezit van Staatsbosbeheer. Op dit moment is de natuurorganisatie bezig om door afgravingen nieuwe natuur te ontwikkelen, rietmoeras aan te leggen en zo een prettig leefklimaat te creëren voor allerlei watervogels als tureluur en lepelaar. Door het weghalen van grond is een behoorlijke geul ontstaan die wordt gevoed met helder kwelwater van de Eltenerberg. Een andere bijzonderheid van het Erfkamerlingschap is een weiland van zo’n 40 hectare dat in het voorjaar vol staat met sleutelbloemen.

En dan de naam, Erfkamerlingschap? Volgens Gerard Tittse van IVN heeft ooit een kamerling, een kamerheer, het eiland geërfd. Hoe simpel kun je het hebben.

De route is prachtig, zeker als we ook nog de bonus meepakken, de onlangs geplaatste redoutes met aansprekende teksten van Rien van de Heuvel als ‘niet met geweld, maar met geduld schiepen mensen op pollen deze vruchtbare oorden.’ Dan wil je toch vanzelf meer lezen. Op de Polderdijk gaan we rechts, kunnen helaas niet om een druk en lawaaiig deel van de Aerdtseweg (de Brugweg) heen, klimmen net voor de bosschage over het hek en lopen in alle rust over de oude Liemerse overlaat richting Babberich. En dan is daar Landgoed Halsaf, een van oorsprong Middeleeuws landhuis nu onder meer in gebruik als B&B. Voor een versnapering zijn we nog te vroeg. Dan maar verder, via de Kwartiersedijk richting Beek om uiteindelijk bij De Barrière gelukkig wel van een fantastische bak koffie te kunnen genieten.

door José Vleeming

Deel