Twee unieke grenssteenwandelingen
Maar liefst 160 hazelnootstukken heeft hij gesneden. Voorzien van het label ‘Goeie Naobers’ dienen ze nog eenmaal als routewijzers tijdens de laatste twee unieke wandeltochten. Uniek, want eenmalig én deels over privé terreinen. Samen met Johannes Hoven van de Süderwick Heimatverein heeft Freek Diersen het wandelproject ‘Van Aa-strang tot Rijn’ vorm gegeven.
Ongeveer 1.000 grensstenen
Het begon allemaal in 2015 toen beide mannen het plan opvatten om 250 jaar stabiele grens in het gebied Oldenkotte* / Dinxperlo-Süderwick te vieren. Met vijf wandelingen en tal van activiteiten zetten ze dat bijzondere lustrum op de kaart. Het doel van de wandeltochten was om aan de hand van grensstenen te laten zien hoe grillig de grens loopt. De grens tussen Nederland en Duitsland vanaf Zuid-Limburg tot Eems-Dollard wordt gevormd door ongeveer 1.000 stenen. Soms ligt een grenssteen net aan de rand van particuliere gronden. In een ander geval is die verstopt onder een dik pak bladeren of weggezakt in een sloot. In het uiterste geval zijn stenen beschadigd door grondwerkzaamheden of simpelweg verdwenen.
Het kadaster heeft alle plekken waar grensstenen horen te liggen geregistreerd. Mochten er stenen verdwenen zijn, wordt na contact met het kadaster een nieuw exemplaar op de juiste plek geplaatst. Met één verschil. Is in de originele stenen een nummer gegrafeerd, nieuwe exemplaren krijgen een metalen plaatje met nummer. Een ander weetje is dat bij het plaatsen van een nieuwe grenssteen er nog zicht op de vorige moest zijn. Dat betekende in een bocht grensstenen op korte afstand van elkaar, op lange rechte stukken kon men met minder grensstenen toe.
Grenzen belemmeren
Freek Diersen: “De wandelingen in 2015 waren populair. Niet alleen door het eenmalige karakter ervan, zeker ook door het aan den lijve ondervinden hoe storend een grens inwerkt op bewoners van beide zijden. Een grens vormt een barrière tussen mensen, zowel fysiek, slagboom/hekwerk etc., als in communicatief opzicht, andere taal en regelgeving en belemmert mensen daardoor in hun bewegingsvrijheid.”
Vervolg
Die wandelingen waren populair. En zoals dat vaker gaat, het smaakte naar meer. In het gebied rond Anholt / Megchelen ontstond animo om de wandelingen door te trekken naar Spijk en zo de streek tussen de Aa-strang en de Rijn te ontsluiten. In totaal vijf grenssteenwandelingen zijn georganiseerd. De eerste drie zijn inmiddels geweest. De laatste twee trajecten, van Beek (bij Elten) naar Babberich en van Babberich naar Spijk vinden in januari en februari 2019 plaats. Aan beide zijden van de grens hebben leden van Heimatvereine en historische kringen de handen ineen geslagen om de laatste trajecten voor de oversteek naar de Düffelward en Millingen zo goed mogelijk op de kaart te zetten.
Freek Diersen: “We hopen van harte dat liefhebbers aan de andere kant van de Rijn de handschoen oppakken en het wandelproject een vervolg geven. Hoe mooi zou het zijn als het estafettestokje steeds wordt doorgegeven en Eems-Dollard straks ook echt het eindpunt van dit initiatief zal zijn.”
https://liemersgezicht.nl/index.php/rafelroutes/345-grenssteenwandelingen#sigProIdad7604df4f
Voor iedereen die wil meelopen:
De wandeling op zondag 20 januari 2019 gaat vanaf grenssteen 698 bij STAR - Tankstation, Beekerstraat 250 Beek/Elten.
Het eindpunt is Restaurant De Stempel, Emmerichseweg 4 in Babberich.
De wandeling op zondag 3 februari 2019gaat vanaf grenssteen 677 bij Dorpstraat 96 in Babberich naar grenssteen 660, Oude Kleefsepostweg in Spijk.
Parkeren kan op de parkeerplaats bij de Coop in Babberich.
Afstand, starttijden, kosten en verder
Op beide zondagen is de start tussen 09.00 – 12.00 uur.
Meelopen kost € 5,00 per wandeling, per persoon. Van tevoren aanmelden is niet nodig.
De wandelingen zijn ongeveer 14 km lang. Aan te bevelen zijn een redelijk goede conditie en goed schoeisel.
Wat versnaperingen betreft worden er onderweg servicepunten met koffie, thee en/of warme snack ingericht.
Honden mogen niet mee en de wandelingen zijn op eigen risico.
Hoe kom ik terug bij mijn auto?
Vanaf het eindpunt worden de wandelaars met bussen naar het beginpunt teruggebracht. Daar zijn geen extra kosten mee gemoeid.
Tenslotte:
Het zijn eenmalige unieke wandeltochten. Pak je kans en loop mee! Met je deelname draag je bij aan ‘Goed Naoberschap’, de Europese gedachte dat ontmoetingen tussen mensen kunnen zorgen voor meer wederzijds begrip, verbroedering en samenwerking.
* Oldenkotte ligt bij Eibergen
door José Vleeming