Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Snippers


  • De volgende editie verschijnt naar verwachting op vrijdag 24 april 2020.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

HeaderEetjeUitzicht

Eet je uitzicht!

Eet je Uitzicht was de titel van de manifestatie van Korte Ketens op dinsdag 23 oktober jl. Dit initiatief van Liemerse gemeenten, landbouworganisaties en producenten van streekproducten heeft ten doel consumenten bewust te maken van al het lekkers dat in eigen omgeving tot stand komt.

Wat zie je eigenlijk als je naar buiten kijkt in de Liemers? Een groen landschap met rivieren en dijken omringd door de heuvels van de Veluwe, het Montferland en het Rijk van Nijmegen. Een landschap met een grote variatie aan ondergronden en dat maakt dat er veel verschillende vormen van land- en tuinbouw mogelijk zijn.

Het verbouwen van voedsel was lang verbonden met de kringloop van de natuur: iets groeit, bloeit, zet vrucht, sterft af, wordt omgezet in mest of humus waarop dan weer iets nieuws groeit etc.
Het landschap was kleinschalig met een grote variatie aan landgebruik. Dit zorgde ook voor een veelvormige rijkdom aan wilde dieren en planten.De moderne landbouw is gericht op zo efficiënt mogelijk produceren tegen een zo laag mogelijk prijs. Daardoor is echter de afgelopen halve eeuw ons landschap grondig veranderd. Schaalvergroting, monoculturen, ontwatering en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en grote machines zetten de natuur in onze omgeving onder grote druk. In dorpen en steden leven inmiddels meer verschillende wilde planten en dieren dan op het platteland!

Maar het kan anders zo geloven de initiatiefnemers van Korte Ketens. Door voedsel te eten dat dicht uit de buurt komt kunnen we samen een aantal problemen oplossen.  Een grote variatie aan producten, levert automatisch een afwisselender landschap. Ook hebben zo meer verschillende agrarische ondernemers een bestaan. Dat biedt ook mogelijkheden om gezonder voedsel te produceren waar minder bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen.  Dat laatste heeft weer een positieve uitwerking op de water- en bodemkwaliteit en dus op de leefomgeving van mens  én natuur.

U kunt onze boeren steunen en ons mooie Liemerse landschap versterken op een hele aangename manier….. door lekker eten te kopen! Wat wil je nog meer!
Ga eens lunchen of dineren  in een restaurant waar ze streekprodukten serveren. Of begin met één onderdeeltje van uw dieet als uw portemonnee te klein is om helemaal over te schakelen.

Alle kleine beetjes helpen!
door Carin Holtslag

Deel