Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Tekentaal

De tweede Turk

Ergens in een tuin tegen het eind van een zomer spreek ik een onbekende vrouw. Ze schrijft gedichten. Ik denk: Dat kan ik ook! De website waar ze op doelde, stuurt me in de weken die volgen afwijzing na afwijzing. Ik geef er snel de brui aan.

 Een paar jaar later een nieuwe poging. Het stroomt. Voor ik het besef, heb ik iets van vijfenzeventig gedichten op de site staan. Een goede vriend vraagt: 'Waarom bundel je ze niet?' Had simpelweg niet in de gaten dat ik mijn droom al leefde. Mijn eigen boek.

In eigen beheer breng ik 'Turk in de kast' uit. Kom tot besef dat het leuker is dit boek aan tantes van in de tachtig uit te delen, dan dat ze in een boekhandel te koop zouden moeten zijn.

Met mijn belevenissen op een ochtendje zwerfvuil rapen, haal ik de voorpagina van de plaatselijke krant. De goede vriend tekent er een passende cartoon bij. Als vanzelf schud ik de één na de andere column uit mijn mouw. Nederlands.nl biedt me een prachtig podium. Ik begin een eigen website.

Door een publicatie in de bundel 'Pijn' krijg ik een mooi contact met uitgeverij AquaZZ. Ik besluit met de eigenaresse in zee te gaan voor 'De tweede Turk'. De vriend krijgt alle vrijheid om de kaft te ontwerpen en enkele cartoons voor in het boek te verzorgen. Er ontstaat een boeiend proces tussen schrijver, uitgever en tekenaar.

Na maandenlang slijpen, schuren en lakken, open ik een doos nieuwe Turken. Mijn glimlach vult de kamer. Ik open de balkondeuren en schreeuw een krachtig 'Yes!' over de witte spijlen.

Kijk maar uit met wie je begint te praten op je komende feest. Het kan grote gevolgen hebben.
door René Turk

Informatie: René Turk

de tweede turk klein

Deel