Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Tekentaal

Mijn goede vriend uit Apeldoorn schrijft me dat hij al twee ochtenden onder de koude douche heeft gestaan. In een poging een gesprongen waterleiding te repareren heeft Liander de gasleiding geraakt. Hierdoor is een grote hoeveelheid water en zand in de gasleiding gekomen. Het kan nog wel even duren.

Wat een mooi cadeau van Liander! Ik schrijf hem terug dat ik al maanden een koude douche neem. Dat het supergezond is en dat hij maar eens moet googelen op Wim Hof, beter bekend als The Iceman. Bovendien meld ik hem dat je ook nog in de kosten bespaart. Dat tevens het milieu een vreugdesprong maakt, vergeet ik in de haast te vermelden.

Ik had natuurlijk wel eens gehoord van de uitzonderlijke prestaties van deze Limburger. Het zwemmen onder een dik pak ijs, urenlang baden in een kuip vol ijsklontjes, halve marathons op blote voeten in de sneeuw, bergbeklimmen zonder uitrusting, de Mount Everest in de korte broek, het ene record nog indrukwekkender dan het andere. Begin dit jaar bekeek ik talloze interviews van hem en las ik vele van zijn artikelen. Ik raakte gefascineerd door zijn ervaringen. Zijn tip om voortaan altijd koud te douchen heb ik meteen van harte aangenomen. En inderdaad: je begint zo iedere ochtend met een flinke oppepper. Ik zou niet anders meer willen.

Begin mei verscheen het persbericht dat de Radboud Universiteit Nijmegen wetenschappelijk heeft bewezen dat de Wim Hof Methode werkt. Middels ademhalingstechnieken, meditaties en herhaalde blootstelling aan koude kan het autonome zenuwstelsel en daarmee het immuunsysteem positief beïnvloed worden.

Mooi dat het nu officieel is. Al vind ik het een groot manco van onze westerse cultuur dat altijd eerst iets wetenschappelijk bewezen moet worden. Jaren terug sprak ik regelmatig een ayurvedisch arts. Hij zei me eens dat de wetenschap in India precies andersom redeneert. Iets is waar totdat het tegendeel is bewezen. Dat klonk me toen een heel stuk lekkerder in de oren. De ayurvedische leer is tenslotte een paar duizend jaar ouder dan onze cultuur. Jammer dat we daar nog veel te weinig uit putten. Wetenschap is voor mij het leren luisteren naar je innerlijk weten.

Na acht dagen krijg ik wederom een mailtje van mijn Apeldoornse vriend. Liander heeft keihard gewerkt. De schade is verholpen. Maar... Na zijn eerste warme douche heeft hij meteen koud nagedoucht. En zal dat in de toekomst blijven doen. Van zulke verhalen word ik blij. Liander krijgt van mij de warme douche!

een koude douche klein

Deel