Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Tekentaal

Twee soorten columnisten

Columnist Luuk Koelman legt in een filmpje uit dat er twee soorten columnisten bestaan: zij die helder voor ogen hebben wat ze willen schrijven en dan beginnen, en zij die gewoon beginnen en maar zien waar het schip strandt. Natuurlijk behoort een schrijver niet volledig tot één van de twee groepen; een columnist springt zo nu en dan in de vijver van de andere groep, met of zonder zwembandjes.

Ik behoor absoluut tot de eerste soort. Regelmatig iets ophoesten, is voor mij een ware uitdaging. Aangezien ik vrijwel geheel autobiografisch schrijf, maak ik het mezelf nog lastiger. Ik heb niet altijd evenveel materiaal op het droge.

Zo heb ik twee bruikbare momenten die ik nog niet tot een stevige brug over het water kan smeden.

Ik zag eens aan de overkant van de weg een man in amazonezit op zijn scootmobiel rijden. In deze houding kon hij tenminste zien waar hij reed. Op het plateau voor hem stond een toren van kratten bier. Of ze vol of leeg waren, kon ik niet zien.

Onlangs vertelde een man van 62 me dat hij dolgraag weer een baan zou vinden. Hij had al 500 brieven verstuurd. Wilde het liefst een verjongingskuur. Hij verhaalde over zijn laatste sollicitatiegesprek bij een palletfabriek. Hoe de man tegenover hem de ene sigaret na de andere opstak. En deze hem opsomde wie er allemaal al op het werk gestorven waren.

Geduldig als ik ben, weet ik dat er vroeg of laat een schipper voorbij zal varen die deze twee drenkelingen aan boord zal hijsen om ze vervolgens in een prachtig oord aan wal te zetten.

Onder de lezers van dit stukje bevinden zich vast en zeker schrijvers uit de tweede groep. Zij die één of beide mannen zullen onderdompelen in bizarre avonturen; van hen wellicht één persoon zullen maken, of dat ze elkaar misschien gaan ontmoeten.

Aan mij is dit niet besteed. Ik wacht rustig op het pontje.
door René Turk

sollicitatiegesprek klein

Deel